Marta Montcada

Article de Marta Montcada per a la Revista RE – setembre de 2015

Els éssers humans disposem de recursos il·limitats des de la pròpia capacitat de cognició, sense sospitar-ne encara el seu abast veritable.  Els conceptes, els valors i les diferents capacitats es desenvolupen a l’uníson si hi dediquem l’esforç necessari.

212 Sopar de l’hora europea, 16 d’octubre de 2014. Intervenció de Marta Montcada :

És realment un plaer estar aquí, coneixent la dimensió humana de diàleg i reflexió que promou l’Àmbit Maria Corral.  El tema de la bellesa que avui ens convoca, és interdisciplinari i alhora nexe d’unió d’altres conceptes concatenats.

Article per Francisco Javier Caballero
La pintura de Marta Montcada sorgeix de l’encreuament entre el cel i la terra, de l’abstracció i la naturalesa. Genera un ordre intern en les seves composicions que conjuga harmoniosament la concentració i l’expansió dels elements més enllà dels límits imposats pel suport de l’obra, amb moments d’una acció inesgotable.

マルタ・モンカーダ バイオグラフィー

絵画、銅版画、デッサン、彫刻を手がけるバルセロナ生まれのスペイン人女性芸術家。両親は共に画家であり美術の教師でもある。国立バルセロナ大学にて美術学士号を印刷技術専攻で取得。同大学卒業後、バルセロナ市内に銅版画およびシルクスクリーン印刷の工房「Binomi」の共同設立に参加。以降、数多くの銅版画、彫刻、絵画、デッサン、写真の国際芸術祭やコンテストへ精力的に参加。スペイン国内のみならず、ドイツ、スイス、アルゼンチン、日本において数多くの個展を重ね、作品の質を毎年着実に飛躍させている。特に過去十余年間の日本における個展、共催展、文化交流は、彼女の芸術家としての人生に多大なる影響を与えた。

 Asuncion 2015   SILUETAS DEL MEDITERRANEO 2
Asuncion 2015   SILUETAS DEL MEDITERRANEO 01 1jpg
“SILUETAS DEL MEDITERRÁNEO” Barcelona / Asunción / Kyoto


Exposición en el  Centro cultural de la Ciudad. Manzana de la Rivera.
2015 ASUNCIÓN, Paraguay. 

Con esta nueva propuesta, Barcelona / Asunción / Kyoto, muestran interconectadas sus esencias y mensajes, como la suma de las variadas corrientes que inspiran sus ciudades. Corrientes repentinas y regeneradoras, que unidas a las siluetas del Mediterráneo, participan ahora del gran escenario del rio Paraguay, inmenso receptáculo de este país verde y acuático.
La exposición actual tiene su origen en la presentación de las obras de maestros y artistas contemporáneos catalanes que tuvo lugar en el Centre Català de Asunción en Agosto de 2014, en ocasión de su 100 aniversario.

Experiència personal sobre el voluntariat social al Japó
Article de Marta Montcada per a la revista RE nº68 octubre de 2011

Al Japó, el servei a la comunitat es comparteix entre els veïns de barris i pobles: en un centre o punt de reunió s’organitzen les tasques periòdiques que cal fer: la neteja de voreres i canals, recollida de brossa selectiva, trobades i entreteniment en les festes assenyalades, manteniment dels serveis i l’ordre, etc. També és el lloc on dirigir-se en cas de desgràcies naturals o situacions d’emergència (tot portant el material d’urgència a mà). Explico aquest fet perquè, al meu entendre, aquesta capacitat de servei i d’autoorganització, els proporciona una bona base per a ser més sensibles al voluntariat i constata que la societat i les famílies que la componen viuen de manera natural els seus deures en benefici de tota la comunitat.
LA BELLESA, expressió de Llibertat  -  COM SENTS LA BELLESA?     
Article de Marta Montcada per a la Revista RE nº 56 - Octubre de 2008         

La vivència i la implicació amb l’art que he anat conreant, m’ha fet entendre i sentir la bellesa no solament com una apreciació estètica de la realitat en harmonia, sinó també com una qualitat interna que dota d’ànima totes les coses. Una observació serena i pacient pot aplegar aquesta essència per aconseguir transferir a l’art l’emoció de les coses vives, aspecte primordial de la seva autenticitat.
Artista plàstica multidisciplinar

Nascuda a Barcelona el 1961.  Segueix la professió dels seus pares Joan Montcada i Mercè Escaiola, ambdós artistes i professors d’art, amb qui col·labora i fa exposicions conjuntes. Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona el 1984 en l’especialitat de gravat, litografia i serigrafia. Cofundadora del Centre de Gravat Binomi de Barcelona, del 1984 al 2010 és assessora tècnica i estampadora de l’obra de cotitzats artistes.